Anonim

Порт Хоусе Антверпен Заха Хадид Арцхитецтс

Заха Хадид Арцхитецтс победила је на конкурсу за дизајн новог седишта лучке управе Антверп у Антверпену у Белгији.

Површина од 12.800 квадратних метара састоји се од остакљеног продужетка изнад некадашње ватрогасне станице, асиметрично подржаног на три бетонска стуба.

Обучен стаклом и алуминијом, продужетак висок 46 метара гледа на град и луку.

У згради ће бити смештено отприлике 500 запослених; у обновљеној, постојећој згради налазиће се јавни шалтери, канцеларије и сале за састанке, док ће се на пет спратова налазити аудиторијум и ресторан, као и додатне канцеларије и сале за састанке.

Следеће информације су од Заха Хадид Арцхитецтс:

-

Врхунска међународна архитекта Заха Хадид дизајнирала је нову Порт Хоусе

Будуће сједиште лучке управе Антверпена дизајнираће лондонска фирма Заха Хадид Арцхитецтс. Избор архитекта донесен је на састанку одбора Лучке управе 13. јануара. Нова лучка кућа заузимаће место зграде техничке службе на кеју 63.

Лучка управа има за циљ да учини своје пословање ефикаснијим централизовањем административних и техничких служби које су сада подељене између лучке куће и пристаништа 63. Ново седиште ће такође решити горући недостатак радног простора у садашњој луци на насипу Ентрепот. Отприлике 500 људи моћи ће се уселити у нову зграду када буде завршена 2013. године.

Поред тога што ће понудити бољи смештај, будућа лучка кућа допринеће даљем развоју и доградњи дела града познатог као Хет Еиландје. У поднеску за нову зграду прецизирано је да она мора да симболизује луку Антверпен као светску луку и економски покретач Фландрије и области Антверпена. Такође је морао да се изгради на принципима одрживости.

При избору архитекте одлучено је да се користи поступак отвореног тендера тима фламске владе. Процедура је покренута у децембру 2007. године, а готово 100 архитектонских фирми је одговорило. Изабран је ужи избор од пет фирми:

  • Конзорцијум ТВ А2О Арцхитецтен / Атеље Кемпе Тхилл / Марцк & Роба / БЕГ из Хассела, Белгија
  • Виер Аркуитецтос из Ла Цоруна, Шпанија
  • Ксавеер Де Геитер Архитекти из Брисела
  • Заха Хадид архитекти из Лондона
  • Рапп + Рапп из Ротердама.

Жири / управни одбор коначно се одлучио на предлог Захе Хадид Арцхитецтс, јер:

  • дизајн чува колико је могуће достојанство садашње зграде као споменика, додајући новом објекту локацију;
  • одбор и његови саветници имали су поверење у тим као што је Заха Хадид Архитекти да могу даље да развијају пројекат тако да постигну квалитетан крајњи резултат који може представљати "излог" лучке управе.

Предвиђени трошкови изградње су 31, 5 милиона еура без ПДВ-а и хонорара архитекта. Ово укључује сав посао за канцеларијску зграду са око 12 000 м² подног простора за око 500 људи, заједно са подземним паркингом за 300 аутомобила или тако нешто.

Нова зграда уклапа се у будућу оријентисану политику улагања Лучке управе. На истом састанку одбора такође је одлучено да се набаве четири тегљача као део обнове серије девет. И наравно да ће бити додатних улагања у инфраструктуру за ширење и обнову луке. Разне фламске лучке власти тренутно разговарају са фламанском владом о финансирању основне лучке инфраструктуре.

Нова лучка кућа чини део програма побољшања сопствених зграда лучке управе. Поред различитих радова на обнови и нових грађевинских радова, објављен је јавни позив за надметање за нову зграду ВТС (саобраћајни сервис) поред браве Зандвлиет.

Победнички дизајнерски и пројектни тим за нову Лучку кућу

Архитекта: Заха Хадид Арцхитецтс (Лондон, Велика Британија)

Подршка пројекту: Буреау Боувтецхниек (Антверп, Белгија)

Стабилност: Студиебуро Моутон (Гент, Белгија)

Рестаурација: порекло (Брисел, Белгија)

Специјална технологија: Ингениум (Бругге, Белгија)

Акустика: Даидалос Пеутз (Леувен, Белгија)

Предлог за дизајн

Дизајнерски тим из Заха Хадид Арцхитецтс предложио је веома динамичну архитектуру која успоставља дијалог са путном везом Оостервеел, а мост Ланге Ваппер представља позадину куће Нев Порт. Својим јединственим дизајном, архитектуром фасаде и висином од 46 метара, нова Лучка управа биће иконична зграда, видљива из различитих праваца.

Концепт је бесплатна интерпретација волумена у облику снопа, уздигнутог над постојећом ватрогасном зградом и подржаног на три скулптурана бетонска стуба у којима су смештене степенице и лифтови. Два стуба налазе се на наткривеном унутрашњем дворишту камина, док се трећи налази поред спољне потпорне тачке и састоји се од панорамског жичара.

Нови волумен је оријентисан север-југ паралелно са пристаништем Каттендијк. Шеф зграде на јужној страни је оквир који гледа према граду и јасно означава почетак лучког подручја.

Спољни зидови сачињени су од стаклених троуглова, од којих су неки провидни, а неки одраз. Не леже сви у истој равнини, већ се лагано окрећу један према другом, стварајући привлачну рефлектирајућу игру долазне светлости у односу на Антверпенову дијамантску индустрију.

Данашња ватрогасна кућа биће заштићена од свих зидова, тако да ће четири спољна зида бити у потпуности испоштована. Што се тиче уређења унутрашњих простора, биће одржане консултације са Фландерском некретнинском баштином и одељењем за споменике града Антверпена како би се утврдило да ли су могуће канцеларије отвореног плана (како је предвиђено распоредом захтева), било делимично или током.

Унутарње двориште ће бити покривено у висини друге приче тако да се ствара затворени унутрашњи простор. Ова централна улазна дворана сматрат ће се полу-јавним простором, с разним столовима за истраживање (одјељење за особље, уред Харбоурмастера, уред за дозволе и заштиту околиша и платни пулт Порт Дуес) интегрирани у унутарње зидове портале.

Скулптурални, коси кров обједињује подземни лоби са наткривеним унутрашњим двориштем. Приступ подземном паркиралишту важан је аспект цјелокупног концепта, са утоварним и истоварним лежиштима и објектима за одвоз смећа такође су смештени овде. На паркиралишту се налази простор за око 300 аутомобила и састоји се од једног подземног нивоа. Дизајн квадрата може бити уређен тако да је дозвољено да уђе дневно светло. Надземни изглед чини део дизајнерског пројекта који се спроводи у консултацији са надлежним градским одељењима, а главни императив је "очување визуелног квалитета спољних простора у области Хет Еиландје."

Канцеларије отвореног плана су заиста веома отворене, тако да ће канцеларијско особље имати одличан утисак о простору уз поглед дуж различитих спољних зидова. Концепт за канцеларију отвореног плана такође омогућава мале области у којима ће се одржавати састанци, заједно са одвојеним канцеларијама за студије.

Нова лучка кућа, Антверпен, Белгија

Заха Хадид Архитекти

Лучка управа у Антверпену изградиће своје ново седиште - будућу лучку кућу - на граници између града Антверпена и његове луке.

Програм

Ново седиште Лучке управе Антверп сместит ће око 500 запослених (тренутно раде у одвојеним зградама) у једној новој новој згради која се састоји од бивше ватрогасне станице и новог проширења.

Из централног предворја, који такође функционише као изложбени простор, особље и посетиоци имају директан приступ јавним шалтерима, канцеларијама и салама за састанке у обновљеној ватрогасној станици, док су канцеларије, сале за састанке, аудиторијум и панорамски ресторан у новом продужетку такође се приступа директно из овог централног предворја.

Нови дизајн лучке куће износи 12.800м2 (бруто): 6.600м2 у обновљеној ватрогасној станици, а 6.200м2 у продужетку. Максималне димензије новоградње су дужине 111м, ширине 24м и висине 46м (5 додатних спратова).

Дизајн

Нова конструкција Порт Хоусеа састоји се од два дела: постојећа ватрогасна станица и нова кристална запремина подигнута изнад задржане зграде. Заједно стварају импресивну нову знаменитост као седиште лучке управе у Антверпену, с погледом на град и луку, и симболишу Антверпен као луку од глобалног значаја и главни економски покретач региона.

Ново проширење је постављено асиметрично изнад средишњег застакљеног дворишта постојеће ватрогасне станице, омогућавајући светлости да уђе у срце зграде. Проширење је подржано од три исклесана бетонска стуба на којима се налазе степенице и лифтови. Два стуба спуштају се на земљу у дворишту, док трећи се налази изван постојеће зграде и налази се панорамска жичара.

Запремина нове зграде обухваћена је зглобним површинама које имају фасаду стаклених и алуминијумских плоча, које одражавају околину током дана и претварају се у зрачећи кристал ноћу. Сви панели не леже у истој равнини, већ су лагано закренути једно према другом, рефлектујући светлост са ових страна - референца на дијамантску индустрију Антверпена.

Конкуренција

Позив на конкурс који је организовао фламански владин архитекта.

1. награда: Заха Хадид Архитекти

Остали такмичари:

  • Ксавеер Де Геитер Арцхитецтс бвба
  • Рапп + Рапп бв
  • Виер Аркуитецтос сл
  • А2О арцхитецтен

Почетак такмичења: јун 2008

Датум подношења: септембар 2008

Одлука: јануар 2009

Порота:

  • Марцел Сметс (шеф жирија)
  • Кристиаан Боррет
  • Марц Ван Пеел
  • Едди Бруининцкк
  • Поздрав Бернаерс
  • Сигрид Фруитиер
  • Маартен Сцхмитт