Anonim

Мецхатроник Царамел Арцхитектен

Аустријски студио Царамел Арцхитектен довршио је прву од пет зграда научног парка у Линцу у Аустрији, који је у средини савијен и конзолиран на једном крају.

Названа Мехатроник, зграда има коси кров и нагнуте фасаде на оба краја, а користиће је Универзитет Јоханнес Кеплер.

Челични грађевински конзоли са једне стране конструкције налазе се у средини и сједе на ступовима, стварајући паркинг мјеста испод.

С друге стране завоја, конструкција сједи директно на земљи.

Зграда је због свог дугог распона дизајнирана као мостовна конструкција.

Застакљен простор и унутрашња хала у центру зграде омогућавају да светлост уђе у доње спратове.

Фотографије је Хертха Хурнаус.

Ево још неких информација архитеката:

Опис пројекта

Програм је укључивао дизајнирање неколико појединачних зграда које би биле испреплетене и повезане са постојећим универзитетом у Линзу. План је био да се узму у обзир и суседне стамбене зграде, као и природни облик падине и катабатски ветрови, који играју важну улогу у одржавању града хладним, а ни лоше стање зграде није требало занемарити. .

Изградњом "Парка науке" у непосредној близини Универзитета Јоханнес Кеплер циљ је био окупити економију и истраживање и привући истраживачку експертизу у Линцу, а у складу са стандардима модерне научне радне климе посебна пажња је посвећена стварајући отворене површине између униформираних структура, стварајући тако просторе за подстицање размене и активности.

Да би се избегла нефлексибилна мрежа решетке, равне линије су савијене, чиме се у потпуности користе и темељи. На овај начин створена је опуштенија структура и боља дистрибуција различитих просторних ситуација.

Како би се испланирали спољни и унутрашњи просторни ситуације који би потенцијално могли да послуже као места сусрета, поједини издужени блокови замишљени су као зграде са два дела. Застакљено централно подручје не само да дневној светлости омогућава улазак у ниже нивое кроз велику унутрашњу дворану, већ такође ствара комуникативне зоне.

Коначно, хоризонтално савијање издужених блокова настало је ван разматрања постојећих конструкција. Штавише, висина зграде одговара горњој ивици нагиба према северу и истовремено стрехи стамбених зграда на југу.

Наредни завој у зградама на јужној страни, међутим, резултира не само посматрањем комшија, већ и играњем са предњом ивицом, која, као што се види заједно са свим деловима зграде у целини, на крају модулира целокупни облик.

Све у свему, кључно је било да се пројекат "увуче" у пејзаж, због чега је део падине уклоњен како би се направио место за подрум, у коме су смештене посебне просторије попут лабораторија и радионица и повезане појединачне грађевне секције.

Изнад тога лебдите над канцеларијским крилима између којих се пејзаж утапа у земљу - мера која је коришћена за превазилажење тешког задатка везања нових структура на постојећи кампус, мада су та два подручја раздвојена прометницом која се јако користи (Алтенбергерстраßе) .

На страни Научног парка, терени су довољно удубљени да се један уђе у подвожњак у нивоу тла, следећи поступно косој рампи која води кроз Парк равно до зграда на универзитетском кампусу.

На овај начин је веза барем делимично на нивоу земље. Изнад овог нивоа 0, као да се протеже конзолна структура првог грађевинског елемента (Мехатроник), који чини стварни улаз у Парк науке.

Због свог огромног распона и одклона, јединица је дизајнирана као мостовна конструкција у којој две масивне језгре подржавају челични оквир дуге 160 метара. Дизајн фасаде такође је у складу са структуралним системом решеткастог оквира.

Парапети нису распоређени насумично, већ су постављени тако да се поклапају са тачкама највећег одступања. На тај се начин вањски утисак диверзифицира док је унутрашњост обиљежена већом индивидуалношћу. Фасцинантна напетост, чији се ефекат појачава распоредом ламела на различитим нивоима и интервалима.

Кликните за већу слику

Фаза изградње 1 Грађевинска јединица МЕЦХАТРОНИК

НУА 14.654 м2
НУА укљ. подземна гаража 18.521 м2
ГФС 16.509 м2
ГФС укљ. подземна гаража 20.094 м2

Кликните за већу слику

Фазе изградње 2–4 укупно

НУА 36, 894 м2
НУА укљ. подземна гаража 48.810 м2
ГФС 39.796 м2
ГФС укљ. подземна гаража 52.218 м2

Кликните за већу слику

Грађевинска јединица 1: МЕЦХАТРОНИК

функције:
приземље: улазни фоаје и посебне собе (истраживачке лабораторије)
горњи нивои 1–5: канцеларијски простори

Кликните за већу слику

цена:
грађевинска јединица: 22 милиона евра без подвожњака
укупно: према конкуренцији: 70–80 милиона евра
почетак изградње: 2. квартал 2007
завршетак грађевинске јединице 1: четврти квартал 2009
уговорна страна, клијент: ВЕЛИКО

корисник: јоханнес кеплер университи, линз
пројектанти укључени у пројекат: главни планер: карамел архитектен ЗТ гмбх
грађевински инжењеринг: Веркраум ЗТ гмбх, беч
грађевинске услуге: планунгсгруппе грунбицхлер

електрично планирање: планунгсгруппе грунбицхлер
грађевинска физика: ЗТ круцкл, перг
геотехнички инжењеринг, истраживање локације: боденпруфстелле, линз
хидрологија: мацховетз, линз
планирање транспорта: ТБ кубисцх, стеир

Такође видети:

Ванке центар Схензхен Стевен Холл Арцхитецтс Кућа у Обами
Претпоставимо дизајн уред
Више архитектонских прича
он Дезеен