Anonim

Трее Хоусе би Моунт Фуји Арцхитецтс Студио

Јапанска фирма Моунт Фуји Арцхитецтс Студио завршила је ову кућу у Токију у Јапану, направљену од низа дрвених лукова који постепено расту у висину док се окрећу око централног стуба.

Названа Трее Хоусе, унутрашњост је подељена на четири простора са функцијом која одговара висини плафона и квалитети светлости.

Трпезарија ужива у високом плафону и обиљу светлости, док су спаваће собе тамније са нижим плафонима.

Вертикални размак од 1, 7 метара између највишег и најнижег лука остакљен је да делује као кровно светло и отвара се на блиској кровној тераси.

Ево још неколико архитеката:

Кућа дрвета

Ова кућа за брачни пар изграђена је у стамбеном делу на благом брду на северу Токија.

Локалитет се налази на врху брда повезаног уском стазом која води до стварног грађевинског земљишта.

Ниво тла се постепено успиње све више од руба места.

Иако локалитет има посебан осећај угњетавања и суморног осећања, а стварна грађевинска парцела у потпуности је затворена суседним кућама, схватили смо да је карактеристика тог места дубина урбаног стања без излагања споља. Град.

У овом случају је погодније продужити јачину вертикално, а не хоризонтално.

Сличан разлог се може наћи у природи да дрво ограђено другим високим дрвећем у дубокој шуми има вертикалну смер за свој раст.

Геометрија постигнута путем "картезијанског система координата" обично се примењује у архитектури, јер има предност у погледу понављајућег ширења у фиксној оријентацији.

Међутим, овај систем овде није погодан као што је претходно описано.

Уместо тога, пожељно је применити геометријско правило, које може покупити суптилни, блиски однос и равнотежу између места и његових услова.

Стога смо одлучили да употријебимо „систем поларних координата“ као геометрију која дефинира ову архитектуру, која описује положај неког елемента према удаљености и угла од средишта мјеста. (Молимо погледајте слику дводимензионалног Вороноијевог дијаграма.)

Детаљно, структура лука у облику лука у облику ступа израђена од ЛВЛ / ламинираног фурнира дебљине 51 мм ротира се под правим углом од 11, 25 степени (360 степени / 32 оквира) како би формирала ову архитектуру.

Сваки рам је за 55 мм већи од претходног, па је разлика у висини од 1, 7 м у оквиру кад се крећу око 360 степени.

Овај систем формира течну хиперболичну параболоидну кривуљу која пружа улаз на кровну терасу, а истовремено делује и као високо бочно светло које уоквирује једино отворено небо према истоку и зеленило суседне куће.

У средини је поларна координата кондензирана са 32 комада ЛВЛ стубова, формирајући велики средишњи стуб пречника око 1, 1 м.

Унутрашњост је подељена на четири територије овим централним стубом, у сличном формату који се налази у традиционалним јапанским кућама квадратног облика подељене у четири територије - мада се подела не одвија у фиксном 90 степени јер се систем заснива на поларној координати .

Поред тога, централна тачка је дефинисана у ексцентричној тачки у равнини ради разликовања удаљености од обима, док се угао ротације греда ступаца одржава на регуларни начин. Код овог система, спољни стубови удаљени од центра имају веће интервале, док унутрашњи стубови у близини центра имају гушће интервале.

Кликните горе за већу слику

Оквири који се спирално уздижу праве варијације у висини плафона, које дефинишу карактере сваке четири територије.

Кликните горе за већу слику

На пример, интимна сјеновита територија гушћим растојањем стубова и доњим плафоном је дефинисана као простор за спавање, а светла територија високог плафона применљива са великим отвором прозора већим растојањем стубова може бити погодна за трпезаријски простор, Ниво пода се помера као прескочени подови у складу са поделом територије централним стубом, мада се висинска разлика заснива на топографском стању постојећег локалитета.

Кликните горе за већу слику

Завршена кућа формирана је по строгим правилима геометрије, али некако је постигла атмосферу за разлику од вештачког објекта. Кад седнемо на дно централног стуба и наслоним се да подигнемо поглед, чини се да су те радијално растуће греде гране великог стабла.

Кликните горе за већу слику

Около стабљике централног стуба омогућава „мирно живљење“ за мирни живот. Овде постоји различит квалитет места, за разлику од прозирног „простора“ који се назива „кућом“. То нам омогућава да схватимо да центар „простора“ може се одражавати на друштвено „значење“, док би се центар „места“ састојао од смисла „постојања“ (Масахиро Харада).

Назив: Дрвена кућа
Функција: Приватни боравак
Локација: Токио, Јапан, 2009
Површина локације: 162, 69 м2
Површина грађевине: 78, 76 м2
Укупна површина: 80, 45 м2
Број прича: 2 приче
Конструкцијски систем: Дрво

Такође видети:

Кућа у Хамадери
би Цоо Планнинг
Кућа у Бизану
аутор: Схуицхиро Иосхида
Такасуги-ан
аутор: Терунобу Фујимори