Anonim

Алте Сцхуле Винтербацх Архифактур

Немачки студио Арцхифактур убацио је пећине обложене филцама и играонице са зеленим кровом у поткровље основне школе из 1930-их (фотографије Зооеи Браун).

Пет нових таванских соба у Алте Сцхуле Винтербацх пружају установе за бригу о деци како унутар тако и изван наставног часа.

Наставници користе једну од зелених соба са гуменим подом као канцеларију, док остале четири смештају активности које укључују кување, занатство, музику и игре.

Иза играоница су удубљене "пећине" - преграде обложене филцем у које деца могу да се сакрију.

Низ уклоњивих екрана омогућава флексибилан ниво приватности између соба и ходника дугачког 50 метара који их повезује.

Две друге школе које су недавно представљене на Дезеену такође интегришу склопиве екране и панеле - видети такође јапанска школа са интегрисаним намештајем и италијански вртић са уклоњивим зидним блоковима.

Више информација пружа Арцхифактур:

Кернзеитбетреуунг Алте Сцхуле Винтербацх

Термини и дефиниције:, Алте Сцхуле Винтербацх 'је назив зграде и значи Олд Сцхоол Винтербацх., Кернзеитбетреуунг 'је брига о деци током дана (од 7 до 16 сати).

Трансформацијом друштва и његових облика јављају се нови захтеви према учионицама и њиховим периферним областима.

Модел интегрисане заштите деце у основним школама узраста од 6 до 10 година тражио је нови простор. Како би се сузбило несметано коришћење земљишта и очување централности основне функције, у неискоришћеном поткровљу школске зграде из 1935. године обезбеђено је проширење бриге о деци.

Избачене кутије треба да обезбеде потребан простор, светлост и изванредну атмосферу.

Нове структуре следе типичне за то раздобље строгу решетку мреже у ритму од 3-1-3.

Пет коцкица налази се на источној страни крова дужине 50 метара - самопоуздано и истовремено с обзиром на инвентар.

Циљ је био да се западни поглед на зграду остави као идентификациони атрибут у оригиналном облику. Просторни концепт различитих висинских зона у пресеку и меандериран распоред који омогућава флексибилну поделу простора на зоне различитих величина.

Централни коридор развија све зоне у правцу север-југ, даје деци простор за трчање и он је - због нагнутог стропног рефлектора - веза са различитим зонама висине у оси исток-запад.

Коцке су подељене у учитељску собу и четири модула - сваки модул са мало пећине: вишенаменски модул са разним играма, уметнички модул за сликање и рукотворине, модул за снабдевање храном и печењем, мултимедијални модул за музику и плес.

На југу према излазу за случај нужде постоји још један мултифункционални простор, свлачионице и санитарне јединице на северу. У пећинама обложеним меким филцем деца се могу повући док друга деца учествују у узбудљивим активностима.

Обојење унутрашњости било је ограничено на неколико осетљивих координисаних боја и материјала: природна бела боја за уградбени намештај, зидове и плафоне, веселозелени гумени под, тамно сиви филц од вуне и природно храстово дрво.