Anonim
Аудиториум Акуила, радионица за изградњу клавира Рензо

Архитекта Рензо Пиано заменио је аудиторијум уништен током земљотреса у Л'Акуили, Италија, станом у коме су биле три дрвене коцке.

Смештен у средишту градског средњовековног замка, нови Аудиториум Акуила садржи концертну дворану са 238 места која је своја врата отворила за јавност крајем прошле године.

Рензо Пиано Буилдинг Ворксхоп пројектовао је зграду у потпуности од дрвене конструкције. Дрвени дијелови су претходно исјечени и испоручени на мјесто као раван пакет, прије него што су их сви стегнути и забити.

Гледалиште је смештено у највећем од три коцке, који је нагнут према напријед да би се створила слојевита банка за седење изнутра. Акустични панели су причвршћени на зидове и плафон како би звук одјекнуо кроз собу.

Две мање коцке су постављене са обе стране ходника. Једна функционише као предсобље, са освежењем, гардеробом и шалтерима, док друга садржи свлачионице и „зелену собу“ за наступе музичара.

Застакљени ходници повезују три коцке, а остакљене степенице пролазе вањским зидовима.

Плоче од ариша стварају хоризонталне пруге по унутрашњости зграде и обојене су у различитим бојама. Архитекти су такође засадили 90 нових стабала у близини како би компензирали дрво коришћено за изградњу.