Anonim
Северни Наутилус Такато Тамагами

Јапански архитекта Такато Тамагами искористио је златну спиралу Фибонацијеве математичке секвенце за планирање искривљених пропорција ове куће у Хокаиду у Јапану (+ презентација).

Кућа је названа Сјеверни Наутилус као референца на овај спирални облик и смјештена је на страни брда са погледом на парк према сјеверу.

"Замишљали смо да ако направимо кућу довољно високу, они ће имати леп поглед према парку и панорами града на брду, " рекао је Такато Тамагами.

Запремина куће састоји се од два преклапајућа блока, од којих један иде паралелно са улицом, а други се окреће за 30 степени. Подни нивои су различити у сваком блоку и стварају низ подељених нивоа.

"Створили смо динамички спирални ток циркулације и форме", додао је архитекта. "Трансформација светлости и погледа на више начина док се померате према горе и доле кроз простор."

Благоваоница и кухиња налазе се на самом врху куће и имају прозор двоструке висине са погледом на парк.

Две степенице воде се из ове собе на мезарски спрат у средини куће. Један се спушта у дневну собу, док се други спушта у приватну студију без прозора, коју користи клијентова жена.

Једна спаваћа соба налази се у углу ове етаже, а још две су смештене у приземљу доле.

Подељени нивои куће стварају велико складиште између спратова у центру куће. Паркирна гаража је такође интегрисана у запремину, са полицом изнад које се смешта кану.

Токионски архитекта Такато Тамагами покренуо је свој студио 2002. године. Прошли пројекти укључују Н-Хоусе који се састоји од две куће заплетене једна око друге и салона са закривљеним прорезом за улаз.

Погледајте још кућа у Јапану »

Ево описа пројекта Такато Тамагами:

Северни Наутилус

Ова кућа за млади пар стоји на пуно у прилагоденој земљи на брду. Место је окренуто улицом са севера, а са друге три стране је окружено суседним кућама. У почетку нам се чинило прилично уобичајено урбано стање, али били смо узбуђени када смо открили добар поглед на парк испод, који се налази преко пута североистока. Замишљали смо да ако направимо кућу довољно високу, они ће имати леп поглед према парку и панорами града на брду, и уживати у сезонским променама дрвећа одатле. Дакле, наш дизајн је почео од пружања великог прозора према парку на горњем кату.

Зграда се састоји од испреплетених волумена кубоида који се налази паралелно са местом и коцке закретане за 30 степени према парку. План кубоида је заснован на златном пропорцији, а просторна подела је одређена логаритамском спиралом. Одређивањем просторне пропорције и састава може се пружити осећај стабилности и комфора у животном окружењу. Ово је класична метода дизајна коју су у прошлости прилагођавали многи архитекти.

Додали смо нови корак овој методи који извлачи квадрат и ротира га. Као резултат тога створили смо динамичан спирални ток циркулације и форме. Свјетлост и поглед трансформишу се на више начина док се померате према горе и доље по простору.

Свака запремина има под на различитом нивоу и сваки се спрат додељује специфичној употреби, а подови се непрекидно повећавају и шире према напољу. Јаз између плафона мезарина и горњег спрата користи се као простор за одлагање.

Гаража је постављена у делу ротиране коцке, а плафон је постављен довољно високо да прими кану, јер клијент воли спортове на отвореном. И направили смо складишни простор изнад гараже, тако да они могу утоварити и истоварити спортску робу на отвореном директно из аутомобила.

Сваки простор има различиту висину плафона. Улазна дворана има празнину високу 6, 6 метара, а како се успињете висина плафона сваког животног простора смањује се. Дневна соба на мезарини је висока 3, 9 метара, а трпезарија на другом спрату компримирана је на 2, 2 метра. Овде је наглашен осећај хоризонталности који побољшава визуелно искуство. Кад се приближите прозору пуне ширине, драматично се отвара светли панорамски поглед на дрвеће и околни пејзаж.

Складиште студија / књига налази се у оној средини на нивоу мезанина, која се користи као приватна просторија клијентове супруге. Визуелно је неприступачан од остатка куће, осим што је визуелно повезан са спаваћом собом с двоструком висином, тако да пар може осјетити присуство једних других, задржавајући одређену приватност. Она може спустити се с другог спрата степеницама смјештеним иза кухиње, тако да је лако одмарати се од домаћинства и уживати у свом слободном времену.

Подељивањем нивоа пода успели смо да одвојимо животне просторе истовремено одржавајући осећај заједништва.

Горе: концепт дијаграм

Пар стоји крај прозора трпезарије и види децу из кварта како се весело играју у парку. Кад имају дете сами, он ће се евентуално придружити њему. Из овог прозора они ће пратити раст све деце и њиховог родног града.

Изнад: план приземља