Anonim
Заједница у коцки од ФАТ

Изгледа да је асортиман грађевинских типологија сложен један на други у овом стамбеном блоку у Миддлесбороугху у Енглеској, лондонски архитекти ФАТ (+ презентација).

Зграда Заједнице у коцки (ЦИАЦ) прво је замишљена као део већег мастерплана који је 2004. године урадио архитекта Вилл Алсоп за локацију поред старих градских пристаништа. Остале идеје за развој укључивале су зграду у облику тостера и стамбени блок који подсећа на гомилу Јенга комада.

Судар у привреди зауставио је готово све ове пројекте, тако да је готово десет година касније ФАТ-ова зграда у облику цртаног филма први и једини пројекат који је завршен. Директор ФАТ-а Сеан Гриффитхс рекао је за Дезеен да је уверен да неће дуго остати сам: "Програмери су покушавали да додају мало пизазза и гламура, што мислим да је била одлична идеја и мислим да ће то временом потакнути већи развој. . "

Деветоспратна зграда садржи три нивоа. На најнижем нивоу, кућица са дрвеним плочама налази се поред низа продајних јединица, које заједно подржавају шестоспратни стамбени блок у средњем делу. Изнад тога изгледа да на крову седе две вернакуларне куће.

"Идеја је била да личи на мало градско село", рекао је Гриффитхс. "Радило се о састављању различитих елемената за које бисте сматрали да су непристојни у колаж који има израз заједништва."

Он је наставио: "Имате нешто што личи на швајцарску кућицу у приземљу, која ће бити локална локална заједница. Тада имате кров на крову који улази у локалну културу. Нису баш обичне куће, више естетског израза који бисте вероватније могли да пронађете у Новој Енглеској или Кенту, али они постају врло чудни јер седе на врху стамбене зграде. "

82 стана смештена су у оквиру У-облика и прелазе око централног дворишта окренутог према југу. Балкони се пружају над овим простором, док се више налази у великом удубљењу на северној фасади.

Архитекти су користили разне материјале да би зграду дали живописном изгледу. Љубичасте инжењеријске цигле појављују се на спољашњим узвисинама, док су зидови који обрубљују дворишта и удубљења обложени дрветом и украшени црно обојеном решетком.

Отвори у зидовима су створени узорком троугластих, кружних и квадратних перфорација. На супротној страни је главни степениште наглашен геометријским узорцима у ружичастој, зеленој и плавој боји.

"Наша општа филозофија о архитектури је да је много тога досадно, без осећаја обилности или било какве отворености за широк спектар утицаја и извора", додао је Гриффитхс. "Ова зграда је део нашег израза да архитектура треба да допринесе нечем више за памћење."

Улаз у зграду налази се испод парапетних облачних мотива, где се једним степеницама води до терасе, а затим се спирално степениште вијуга до главног прилазног ходника на другом спрату. Овај низ је осмишљен како би подстакао интеракцију између становника.

Гријање и топла вода за зграду потиче из котла на биомасу на дрвену сјечку, а зидови су јако изолирани како би спријечили да топлота истјече.

Студио архитектуре ФАТ, скраћеница за Фасхион Арцхитецтуре Тасте, управљају три режисера; Цхарлес Холланд, Сеан Гриффитхс и колумниста Дезеен-а Сам Јацоб. Тренутно раде на кући инспирисаној бајкама и недавно су довршили музеј копирања на Венецијанском бијеналу архитектуре. Погледајте још архитектуре ФАТ-а.

Погледајте још стамбених пројеката на Дезеену, укључујући још једну гомилу зграда у Француској.

Image

Горе: дијаграм просторне организације

Ево ФАТ-овог описа пројекта:

ФАТ Архитектура је недавно завршила ЦИАЦ, пројекат од 11, 8 милиона фунти, 82 стамбене јединице на североистоку Енглеске. Дизајниран за клијента заједничког улагања који укључује програмере БиоРегионал и Куинтаин, овај подухват је требао пружити високо одржив, значајан стамбени пројекат.

Image

Горе: план странице - кликните за већу слику

Облик једноставног блока зграда еродиран је и пресјечен различитим типологијама становања, двориштима, заједничким садржајима, вртним простором и циркулацијским рутама да би се створила вертикална заједница, одакле је и њен надимак 'Цоммунити Ин А Цубе'. Архитектонски језик изричито изражава разноликост грађевинских заједница како би створио богато визуелно и просторно искуство.

Image

Изнад: план приземља

Станови имају великодушне висине од пода до плафона од 2, 7м и пажљиво су планирани како би максимизирали двоструке приказе који ће искористити предност обале зграде на води. Кружење повезује заједнички вртни простор са јавним простором испод, иако засађен терацима, подстичући чврсту везу између јавног, полу јавног и приватног простора. Зграда се обраћа свом околном јавном простору комерцијалним јединицама, друштвеним центром и пабом како би формирала улични пејзаж, док њени виши нивои одговарају на размере околних пристаништа и града.

Image

Изнад: план првог спрата

Материјално, зграда користи палету тврђе цигле ка спољашњем делу, одговарајући индустријском пејзажу старих док. Његов унутрашњи двор обложен је мекшим, топлијим дрветом на којем се графички мотиви и садња користе како би додали свој интимни, заклоњени карактер.

Image

Изнад: план другог спрата

ЦИАЦ слиједи принципе „Оне Планет Ливинг“ које су развили Биорегионал и ВВФ за промоцију концепата одрживог живота и еколошког отиска који се баве емисијама угљика, рециклажом, транспортом, материјалима, могућностима за производњу хране на лицу мјеста, потрошњом воде, биолошком разноликошћу, одрживом структуром заједнице и приступ пријатном спољном простору. Прекорачење Ецо Хомес Одличне оцене, његове карактеристике одрживог дизајна укључују високе топлотне перформансе за спољну овојницу и бојлер на биомасу од дрвних чипова који задовољавају 100% зграде у захтевима за грејањем и топлом водом, као и пружају капацитет за даље развој у суседству.

Image