Anonim

И + М Десигн Оффице омотава седам блокова под једним кровом са Кишом куће склоништа

Седам блокова у облику куће заклоњено је испод великог асиметричног крова ове куће у Јапану од стране И + М Десигн Оффице (+ презентација).

Јапанска фирма И + М Десигн Оффице дизајнирала је Кишу склоништа за смештај три генерације породице са седиштем у Ионагоу, граду у јапанској префектури Тоттори.

Да би личном простору дали свих пет чланова породице, архитекти су замислили зграду као гомилу малих блокова - стварајући импровизовано село уједињено под једним кровом.

"Планирали смо подељену кућу", рекао је тим архитеката, чији недавно представљени пројекти такође укључују двослојну кућу у Токушими.

"Ова архитектура чува одговарајућу приватност међу породицама. Неки становници могу да спавају без икакве бриге због узнемирујуће буке осталих чланова породице након ноћне смене", рекли су.

Велики пресавијени кров покрива свих седам блокова, уоквирује животни простор на отвореном у средишту плана и заклони и терасу и главни улаз.

Такође се протеже доле тако да досегне ниво тла на јужној страни зграде, помажући да се блокира директна сунчева светлост током врхунца летњег времена.

"Кров спречава кишу током целе године, прохладан северозападни ветар и снег зими, а јака поподневна сунчева светлост лета. И може да задржи приватност клијента од суседних кућа", рекао је тим.

Уске траке застакљивања омогућавају ограниченој количини светлости да се филтрира кроз валовиту површину крова. Остали застакљени одељци на фасади омогућавају да се комунални животни простор по потреби затвори од елемената.

Три блока су два спрата, док су остала четири спрата. Највећи смештај садржи кухиња и трпезарија у приземљу, са две дечије собе изнад.

Овим се приступа стубиштем које се налази у другом од двоспратних блокова. Трећа садржи купатило у приземљу, радну собу на кату и мердевине које воде до њега.

У четири једнокатна блока налазе се две спаваће собе, предсобље и група помоћних простора.

„Људи долазе и одлазе између сваке„ подељене куће “и дневног боравка, који је отворени заједнички простор за породицу“, додали су дизајнери.