Anonim

Кућа планине Кидосаки Арцхитецтс пружа се према небу

Горњи спрат ове јапанске планинарске куће двоструко је већи од основе, што ствара драматичан прекривач за који се чини да га подржава ништа осим пара угластих ходника (+ презентација).

Дизајнирана од јапанске фирме Кидосаки Арцхитецтс Студио, кућа у Иатсугатакеу ствара удаљену сеоску кућу у подножју планина Иатсугатаке у префектури Нагано, где се километрима пружа панорамски призор.

Према речима оснивача студија Хиротака Кидосаки, клијент је провео године у потрази за идеалним местом за ново пребивалиште.

"Када сам посетио локацију, мој први утисак је био да се ова неискоришћена и експанзивна природа мора у највећој мери загрлити у унутрашњост", објаснио је Кидосаки, чији прошли пројекти укључују комбиновани кафић и галерију у Аицхи-ју.

"Одлучио сам да средим кућу тако да се овај хоризонтални проширени крајолик мора максимално искористити", рекао је.

Подлога од армираног бетона помаже стабилизацији зграде на њеној парцели. Изнад тога, правоугаоница подне плоче пружа се од нивоа земље према погледу, лебдећи изнад надстрешнице стабала испод.

Два стуба дебљине 300 милиметара пружају се дијагонално од падине до краја надвисне запремине, помажући да се учврсти.

Стамбени простори налазе се на горњем нивоу зграде и распоређени су редоследом како би што боље искористили призор у свакој соби.

"Са овом висећом структуром, ветри планинске висоравни тече кроз унутрашњост, чинећи вас коегзистенцијом с природом", рекао је архитекта. "Осјећај је толико интензиван да је готово као да живите у облаку."

Балкони се протежу око три стране куће. Један од њих води до улаза, који се налази на пола дуж бочног зида.

Десна од улаза налази се дневна, трпезаријска и кухињска кухиња отвореног плана. Има застакљивање од пода до плафона дуж два зида, које се развлаче како би се отворио простор према балкону који је окренут према југу и истоку.

„Док улазите у овај драматични простор, пред вашим очима се шири величанствена и импресивна кулиса“, рекао је Кидосаки.

Три собе су смјештене на другом крају плана, од којих су двије одвојене само клизном преградом.