Anonim

Заха Хадид планира комплексан стамбени комплекс за први пројекат у Мексику

Заха Хадид Арцхитецтс открила је планове за изградњу стамбене зграде високе густине у Монтерреиу у Мексику, упркос томе што је тражено да дизајнира низ високих торњева (+ филм).

Лондонска фирма ће за свој први пројекат у Мексику реновирати локацију између аутопута са осам трака и стамбеног насеља како би створила заједницу стамбених блокова у облику таласа, праћених јавним парком од 30 000 квадратних метара.

Првобитно је тражио 12 хомогених кула, али архитекти су сматрали да би било прикладније предложити "алтернативни дизајн оријентисан ка заједници".

Резултат је серија блокова плоча високих девет спратова дизајнираних да се крију на ивице око ивица правоугаоног места, уоквирујући вртове дуж ивица и прошириви парк у средишту.

"Постепеним фрагментирањем укупног обима дизајна, његов однос са контекстом прилагођава се да постане чврст у неким областима и пропустан у другим", објаснила је Заха Хадид Арцхитецтс, која такође има пројекат у Бразилу.

„Овај прелаз из чврстог у порозно одражава екстремне контрасте који карактеришу околно урбано ткиво: од бучне комерцијалне стране са осмине трака аутопута, до тихих приградских насеља ниске густине која се шири у подножју планина у даљини, "рекла је фирма.

Назван Есфера Цити Центер, комплекс ће сместити 981 апартман, различитих величина између 45 и 165 квадратних метара. Ту ће се наћи и неке куће са три и четири спаваће собе које би требало да буду привлачније породицама.

Споља, предложене зграде црпе инспирацију из локалног архитектонског наслеђа. Према Заха Хадид Арцхитецтс, мексичка традиција међусобног склапања решеткастих геометрија биће интерпретирана како би пружила сунцобране.

"Ове се геометрије решетке широко користе у предколумбијској, колонијалној и савременој мексичкој архитектури да би се заштитила од сунца и створили разни и динамични прикази светлости и сенке", навела је фирма.

Такође је планирана оријентација сваке зграде у складу са кретањем сунца, као и прегледавање становника од јаких ветрова.

Одговарајући локацији у кањону Хуајуцо - долини између два планинска ланца која има своју суптропску микроклиму - створиће се великодушни балкони, који садрже вртове, просторе за роштиљ и базене.

Мостови ће повезати зграде са великим парком, који ће садржавати капелу, кућу са дрвећем, пескове, амфитеатар и простор за пикник.