Anonim

Каан Арцхитецтен додаје студијски центар болничком делу који је дизајнирао Јеан Проуве

Холандски студио Каан Арцхитецтен додао је медицински истраживачки центар болници у Ротердаму, у коме су постављени трокутасти прозори, спирална степеништа и 35 метара висока ормарића за књиге (+ филм).

Образовни центар чини део Медицинског центра Ерасмус у Ротердаму - наставне болнице коју је 1965. године првобитно дизајнирао холандски архитекта Арие Хагоорт, у сарадњи с иконичним француским дизајнером Жаном Проувеом. Недавно га је продужио ЕГМ Арцхитецтен.

Укратко за Каан Арцхитецтен са седиштем у Ротердаму требало је објединити наставне, истраживачке и болесничке установе под једним кровом. Њихов одговор је био да створе простор који ће се центрирати око атрија са троструком висином, укључујући библиотеку, два повишена театра, кафић и канцеларије.

Објекат заузима некадашње двориште на отвореном на крову паркиралишта, које је претходно функционисало као примарни улаз у болницу.

Ово постављање углавном није било успешно, рекао је Каан Арцхитецтен, а пацијенти и особље бирали су алтернативне правце до зграде. То је потакнуло одлуку да се покрије и преуреди простор, уз додавање новог крова.

"Овај концепт је био проблематичан; приступ је затворен и ускоро су људи почели да користе трећи спрат као главни систем затворене циркулације", објаснили су архитекти.

"Нови дизајн пружа кров над овим простором, уместо да различите програме - који укључују медицину, хирургију, општу медицинску праксу и примаље - поставља у одвојена суседна крила", рекли су архитекти.

"Овај дизајн спаја све програме везане за студенте у један централни трг, где се сусрећу студенти из свих медицинских дисциплина."

Кровни решеткасти кров, направљен од прекрижених греда и углованих трокутастих кровних прозора, предвиђен је за рад са дијагоналним грађевинским линијама присутним у постојећој згради болнице.

С једне стране крова сусреће се угаони прозирни зид који садржи цик-цак распоред стакла.

„Кров ствара осећај простора, пружа дневну светлост и општу расвету и распршује буку“, рекли су архитекти. "Бетонске греде, дар конструкције старе 50 година, интегрисане су да подносе оптерећење."

Сједала потопљена у орахове подове пружају групе групних студија, истакнуте јарко црвеним тепихом, док су више приватних просторија за учење окружене дрвеним балустрадама. Плитка позорница обложена дрветом заузима средиште плана.

35 метара висока ормарића за књиге покрива једну страну атрија. До високих полица може се приступити успоном на једно од два витка спирална степеништа.

Фотографија Себастиана ван Даммеа

Другој мрежи уздигнутих ногоступа приступа се пар стубишних стубишта - остаци оригиналног дворишта - који снабдевају учионице, канцеларије и позоришта за предавања постављена на горњим спратовима зграде.

Позоришта су предавана лучним црвеним или смеђим тапецираним седиштима.

Фотографија Себастиана ван Даммеа

Како би прославио уврштавање пројекта у ужи избор за награду Миес ван дер Рохе 2015, холандски режисер документарног филма Вицтор Вроегиндевеиј направио је кратак филм о згради. Назвао је Леарн'д, име је добио по Кад сам чуо Леарн'д Астрономер, песму америчког писца Валта Вхитмана.

Фотографија Себастиана ван Даммеа