Anonim
БЦК употпуњава спортску дворану са прозрачном поликарбонатном кожом

Барселонски студио БЦК одабрао је провидне пластичне плоче за зидове ове општинске спортске хале у Шпанији, што овој згради даје есенцијални квалитет који јој помаже да одговара бојама неба (+ презентација).

Смештена у Олоту, у општини Ђирона, спортску дворану је БЦК осмислио као једноставан и визуелно лаган додатак свом локалитету у зеленом простору дуж једне од градских уличица са дрвећем.

Трака застакљена на дну дворане ствара утисак да је главна конструкција подигнута изнад земље. Ови прозори нуде поглед на активности које се одвијају унутра.

Изнад остакљеног дела слојевита фасада комбинује прозирну поликарбонатну кожу са шареном пикселираном позадином која упућује на сенке лишћа на оближњим стаблима.

"Спољна слика зграде је неухватљива; она варира у зависности од доба дана или угла вида", рекли су архитекти у опису пројекта.

"Понекад се зграда помеша са небом, понекад се меша са дрвећем; понекад се чини да зграда има своју светлост."

Замагљени ефект створен на слојевитим површинама даје иначе равномјерном геометријском волумену осећај двосмислености који му помаже да се споји са околином.

Одељак на врху зграде, изнад површине зелене узорке, садржи прозоре који лете природну светлост доле у ​​спортску дворану.

Приступ згради је кроз улаз заклоњен испод надстрешнице за избочење. Простор за рецепцију унутра повезан је с ходником који води до свлачионице и главне арене.

Простор који садржи рецепцију, свлачионице, простор за циркулацију, тоалете, оставу и друге просторе садржи непрозирне површине и тамне завршне слојеве који су у контрасту са светлим и отвореним осећајем арене.

Непосредно изнад свлачионица налази се вишенамјенска дворана која се користи за спортове мањег формата, попут стоног тениса.

"Унутра се зграда чини као празно платно, велики празан оквир где се развија спорт", додали су архитекти. "Само гласноћа у којој се налазе свлачионице, складишта и спортови малог формата изгледају контрастно у мраку."

Климатске услове унутра помажу двострука фасада, која задржава топли ваздух који се користи за грејање зими и омогућава проток природне вентилације љети.