Anonim
Image

Фондација Хенри Мооре слави 40. годишњицу обнављањем уметникове куће

Хугх Броугхтон Арцхитецтс додао је нови центар за посетиоце и додатак за оксидовани челик Хенри Мооре Студиос и Гарден у Хертфордсхиреу - месту некадашњег уметникова дома.

Image

Архитекти су се фокусирали на поновну употребу и проширење постојећих зграда, чиме је минимизирао утицај на имање и очувао животну средину, што је гајила породица Мооре.

Мооре, који је преминуо 1986., био је најпознатији по својим великим и полу-апстрактним скулптурама од бронце, које су синоним за модернистички покрет.

"Мооре је често описиван као парсемонски, чинећи оно што је пронађено, а тај приступ се проширио и на ово имање", рекао је Хугх Броугхтон за Дезеен. „Стога постоји одређена симетрија у стратегији која се предузима за поновну употребу постојећих зграда уместо да се праве нове.“

Нови центар за посетиоце, проширење постојеће куће Дане Трее - коју је Фондација преузела 1977. - укључује продавницу и кафић; простор за едукације и догађаје; сала за састанке и побољшани радни простори за особље.

Прозори кафеа од пода до плафона отварају се уметниковим имањима од 70 ари скулптурских башта и студија.

Image

"Дизајн центра за посетиоце развијен је тако да ојача односе посетиоца са скулптуром и пејзажом, отуда и степен застакљења и начин на који се баште праве до висина", рекао је Броугхтон.

Први пут се целокупна архива Хенри Моореа окупила под једним кровом у другу нову структуру. Скоро 750, 0000 предмета - укључујући Моореова писма, књиге, фотографске принтове, негатив и филмове - сада се налази у архиви.

Image

Архивска зграда се састоји од постојеће куће која је у потпуности обновљена, презентована и проширена тако да је у складу са националним стандардима за очување архивске грађе.

Image

Осетљивост архитектонске фирме на околно окружење и Мооре-ову уметност очита је у избору материјала, укључујући оксидоване челичне плоче - изабране да допуњују шуму - и употребу облога слатког кестена за центар за посетиоце.

Архивска зграда садржи храст читаоницу, шест просторија са климатском контролом и даљи пројектни простор за дигитализацију и очување материјала.

"Архитектура нових елемената обавија се око старог и намерно је модернистичка у приступу, с ригорозним распоредом стубова, равних кровова и висећих стреха који усмеравају зграду у Мооре-ову сопствену епоху, истовремено циљајући на степен визуелне близине у овом сеоском окружењу, "Рекао је Броугхтон.

Image

Хугх Броугхтон Арцхитецтс именован је да развије главни план за двофазно проширење имања у Перри Греен-у 2008. године.

"Укратко смо добили позив за робусним, економичним и интелигентним дизајном са високим нивоом енергетске ефикасности који је постигнут зградама", рекао је Броугхтон.

Image

У 2011. години фирма је комплетирала нову библиотеку, архиву и нову продавницу скулптура. Другу фазу архитекти су завршили крајем 2016. године.