Anonim
Image

Решеткаст оквир укључује места око ивица хотела и културног центра Шенжен

Схензхен студио Аетхер Арцхитецтс претворио је запуштену резиденцију у градском округу Гуанву у хотелски и културни центар који је обавијен решеткастим оквирима белих коцкица.

Артери архитекти дизајнирали су зграду АРТИНН за организацију под називом Креативна култура Шенжен Иингиу, која је желела да оснује креативни центар за локалну заједницу и посетиоце.

Клијент је родом из тог краја и желео је да донесе нову намену запуштеној и негледљивој згради која се налази на угаоној парцели окруженој другим резиденцијама.

Image

Реновирана кућа сада смешта осам гостинских соба, поред кафеа, уметничке галерије, бара са књигама и флексибилног кино простора.

Архитектонски пројекат је захтевао да се примене значајна структурална ојачања пре него што је зграда могла да буде адаптирана за нову употребу.

Са осигураном структуром, Аетхер Арцхитецтс започели су са уређењем зграде додајући спољни оквир који је намењен ублажавању границе између објекта и сусједних улица.

„Користимо концепт необрађене решетке да развијемо низ малих структурних јединица за плетење и омотавање оригиналне зграде, стварајући нови облик и архитектонски простор, “ рекао је студио.

Image

"Постојање нове грађевине као прозирне зграде између првобитне зграде и спољног окружења зближило је њих двоје, а затим је формирало каскадну архитектуру и сценографију локације", додаје се.

Метални оквир је направљен од поцинчаних профила који се комбинују да би се створили квадратни модули. Добијене јединице стварају полупрозирну површину око зграде.

Image

Решеткасто решење подсећа на павиљон галерије Серпентине, који је јапански архитекта Соу Фујимото креирао за лондонски Кенсингтон Гарденс 2013. године.

Као и у Фујимотовом павиљону, оквир садржи степенице које се пружају по периферији зграде како би охрабрили јавност да их користи као неформалне просторије.

Решетка се протеже преко фасада и прекидају их само отвори поравнани са вратима и прозорима у постојећој конструкцији.

Image

Такође поравнава ивице отворене терасе на крову, стварајући простор за представе и пројекције, и затвара затамњени тријем у приземљу и простор за седење на првом спрату.

Кафић и рецепција заузимају велики отворени простор на нивоу улице, са три собе за госте које су такође смештене на овом спрату. Горњи спрат садржи још четири собе за госте, као и галеријски простор и бар са књигама.

Image