Anonim
Image

Цоре Цоллецтиве дизајнира Суннибанкс кућу да издржи дивље временске прилике у руралној Тасманији

Архитектонска пракса Цоре Цоллецтиве је довршио кућу у Тасманији која садржи робусну палету материјала од бетона, челика, зидова и дрвета која употпуњава његов амбијент у сеоском приморју.

Image

Цоре Цоллецтиве, са седиштем у главном граду аустралијске острвске државе Хобарт, дизајнирао је Суннибанкс кућу за пензионисани пар који је напустио Сиднеи како би уживао у руралном начину живота на селу јужне Тасманије.

Некретнина је смјештена на падини окренутој према сјеверу и гледа према каналу Д'Ентрецастеаук које се протеже између копна и острва Бруни.

Image

Клијенти су желели атрактиван дом који максимално искориштава расположиве погледе, пружа довољно простора за смештај гостујућих породица и нискоенергетски је и соларно ефикасан.

Архитекти су планирали да створе зграду која би се спојила са околним пејзажом и искористила њен аспект, истовремено нудећи заштиту од оштре морске климе.

Image

"Желели смо да кућа седи са обрисима брда, гнездећи се у обали и отварајући своју дугачку северну страну према панорамским погледима и грејању сунчевих зрака", рекао је студио.

"Знајући да овај део Тасманије може да доживи дивље време током целе године, изградили смо у заклоњеном простору за забаву на отвореном, покривеном кровом и вањским камином како би одржао топлину."

Уз другу страну овог простора наставља се бетонски потпорни зид који облаже шљунчано двориште, на коме се налазе гаражна врата од претходно уграђеног челика и улазна главна улаза.

Архитекти су радили заједно са локалним произвођачем челика како би развили неколико предмета израђених по мјери за кућу, укључујући и велики екран који је раздвајао шљунковито подручје од врта.

Image

Изнутра, улаз води равно у кухињу и трпезарију отвореног распореда, обложену великим прозорима који уоквирују поглед на природу и море.

Непосредно испред улаза и на једној страни стамбеног простора налази се заштићена тераса обложена застаклитвом пуне висине која помаже да се унутрашњост продужи према врту.

Image

Врата постављена у стакло на крају дневног боравка повезују унутрашњи и спољни простор. На терасу излази непрекидни бетонски под који је подигнут попут постоља изнад траве.

Image

Зид обложен вертикалним плочама од дрвене плоче кривинице се око краја кухиње да би ову собу одвојио од ходника који води према главној соби спаваће собе на једном крају куће.

Двије спаваће собе налазе се на супротном крају зграде, иза помагала спојеног са гаражом и купатила које гледа на осамљену шљунковиту башту.