Anonim
Image

Нове фотографије откривају подвиг инжењерства иза куполе Лоувре у Абу Дабију

Ове фотографије Луца Боеглија и Сергија Гразиа приказују сложен инжењеринг огромне куполе која је висећа над галеријама Лоувре Абу Дабија Јеан Ноувел у Уједињеним Арапским Емиратима.

Image

Састанци између француског архитекте и инжењера Буро Хапполда почели су 2007. године, а архитекта је изнио своју визију уметничке галерије као што ништа свет није видео пре.

Ноувел је желео да створи гомилу зграда распоређених попут традиционалног блискоисточног соука у води Перзијског заљева, под куполом која ће изгледати као да лебди над њим.

"Склони почетку речи, пише параграф или два о пројекту пре него што ишта нацрта", рекао је за Дезеен Анди Поттингер, сарадник и главни структурни инжењер Буро Хапполда.

"Често као инжењери насмејемо се када од нас тражи да ствари лебде", рекао је. "Али у овом случају, схватили смо то врло, врло озбиљно и заиста смо се јако потрудили да то изгледа као нешто што је спуштено на врху зграда."

Други основни део Ноувелове визије била је „киша светлости“ од сунца која би кроз куполу филтрирала на плазе и галерије испод.

"Светлост је била као материјал за нас који смо морали да олакшамо", објаснио је Поттингер.

Image

Да би додао изазов, архитекта је желео да се не виде видљиве линије снаге за куполу галерије на острву Саадииат у Абу Дабију. За Буро Хапполд, који обично ради на пројектима стадиона као што је проширење стадиона Етихад или Бристол Арена, то је значило стављање већине њиховог уобичајеног дизајнерског програмирања на једну страну.

Уместо тога, инжењерски тим започео је исцрпне рунде дигиталног моделирања, покушавајући да осмисле куполу која би могла да испуни Ноувелов сан. За разлику од "праве" куполе, купола Лоувре Абу Дхаби се не гура према ободу, већ почива на само четири носача.

"Носачи су удаљени око 110 метара и формирају квадрат испод круга куполе када га гледате планом. То је било од виталне важности јер је то увело симетрију у једначину", рекао је Поттингер.

"Искрено, искрено, велики део онога што смо радили није било успешно. Направили бисмо геодетске типове, са троугловима који формирају куполу, или ортогоналним прилазима, где сте имали квадратну мрежу", додао је. "Ништа од тога није успјело, сукобило се с основним узорком који је Јеан Ноувел желио изразити."

До пробоја је дошло са 23. моделом, где је тим поново започео са празним шкриљевцем и нацртао тај основни узорак на куполи као полазну тачку, додајући само оно што је потпуно неопходно.

Резултат су слојеви челичне облоге који се тесирају, без било које равне линије дуже од 10 метара. Итерацијом узорка се такође може постићи Ноувелова светлосна визија изменом слојева дезена у различитим тачкама куполе.

"Архитекта би са нама разговарао о томе какву светлост желе на платоу или изнад галерија и дао нам мапе осветљења", објаснио је Поттингер. "Ми би трчали са тим и применили бисмо га на наш софтвер и подешавали дебљину облоге или величину облоге тако да стварамо праву порозност."

Image

Дизајн куполе је пукао, инжењерски тим се морао суочити са екстремним еколошким захтевима изградње галерије на вештачком острву Саадииат, са врућом пустињском климом и у земљотресној зони.

Како би купола била отпорна на земљотрес, сваки од четири носача има закривљене површинске сферне лежајеве који омогућавају померање конструкције испод куполе док се земља тресе док изолована конструкција остаје мирна.

Клизни лежајеви такође омогућавају челичној конструкцији куполе да толерише промену температуре са врућих дана под пустињским сунцем до хладнијих ноћи.

"Они такође раде да дозволе куполи да удахне и издахне, како то називамо, " рекао је Поттингер. "Температурним силама је готово немогуће одољети, али оно што им ови клизни лежајеви омогућавају јесте да се током дана проширују за око 180 милиметара, а затим да се преко ноћи смањују."

Image

Уместо да се боре против климе и географије, Поттингер и његов тим су је прихватили. "Прошао сам у складу са елементима, земљом, сунцем и морем", рекао је.

Мало је грађевина у свету изграђено на води на искупљеним земљиштима, а још мање их поседује непроцењиве уметничке колекције. Да би уградио воду у дизајн, Буро Хаппалд је за инспирацију потражио места попут Венеције.

„У идеалном свету као инжењери желели бисмо да обод зграде сачувамо што једноставнијим јер ствари чине мање компликованим за пројектовање у случају ствари попут скупљања и пуцања које због тога могу довести до продора воде., " Објаснио је.

"Али опет, морали смо да прихватимо чињеницу да је Жан Ноувел желео да буде као арапски сок у води, а то значи да вода мора да уђе."

Image

Визија архитекта се испунила, коначни изазов инжењерског тима био је консултовање безбедносних мера неопходних за зграду у којој се налазе и сталне уметничке колекције и примају веома вредна дела из целог света.

Мере безбедности су заклоњене тајном, али Поттингер је открио да се уметност уноси у зграду кроз систем тунела.

Image

Упркос толиким наизглед сукобљивим захтевима инжењерског тима, Поттингер је задржао јасан поглед на постизање готове конструкције тачне Ноувеловој оригиналној визији.