Anonim
Image

Цонрад Арцхитецтс дели Мелбурн градску кућу на неформалне и формалне животне просторе

Цонрад Арцхитецтс је унео савремени додир у градску кућу у Мелбоурну, стварајући различите животне просторе за различита доба дана.

Животни простор доле у ​​Хорнсби Ресиденце је јасно подељен у две главне зоне: формална дневна соба испред куће и неформалнија трпезарија су у задњем делу зграде.

Промена природног светла током дана искоришћена је за подешавање тона за два животна простора, са различитим висинама плафона, нивоима пода, осветљењем и детаљима унутрашњости пружају свакој од две зоне другачији осећај.

Свечана дневна соба углавном се користи касно током дана и увече и тако се налази на западној страни куће како би се осигурало максимално сунчево светло у касно поподне.

Формалност собе наглашена је симетричним планом који има класично поравнање: камин, распоред намештаја, спољна врата и дрвеће у суседном дворишту сви се налазе на централној симетричној оси.

Висина плафона у овом формалном простору била је повећана, а димензије просторије су благо пооштрене да би се простор добио што вертикалније.

С друге стране, неформална дневна соба користи се раније током дана и налази се на северној страни куће како би примала сунчеву светлост током јутра и подне.

Под је подигнут у два корака ради компресије висине плафона и контраста са формалним просторима ствара просторног одвајања од трпезаријског простора.

Намештај је такође лежернији за надопуну расположења.

Ова контрола природне светлости и архитекта су сматрали моћним алатом у дизајнерским разматрањима за Хорнсби Ресиденце.

"Начин на који се свјетлост игра у простору има огромну снагу да генерира емоције и олакшава добробит", објаснио је Паул Цонрад, директор Цонрад Арцхитецтс.

„Његов правац, боја, интензитет, кретање и референција утичу на начин на који се доживљавају зграде и гледају се материјали.

Image

У целој резиденцији суздржана палета материјала усмерена је на употребу мермера и храста, дајући целокупном имању оно што Цонрад назива „класичним осећајем ритма са европским слојевима текстуре и материјала“.

"Хорнсби Ресиденце описује естетску архитектуру Цонрад; савремени је стил, али и под утицајем широког спектра историјских референци", рекао је Цонрад.

Image

Цонрад је одабрао природне материјале за простор који ће се усавршавати с годинама и пажљиво су упарен са текстурираним тканинама како би минималистички ентеријер добио додатни осећај топлине и домачности.

"Палета материјала је намерно спојена како би се пренео осећај смирености и нагласио минималистички израз", рекао је Цонрад.

Највеће од три спољна дворишта отвара се из неформалног дневног боравка и садржи столове и столице за забаву.

Уско двориште пролази уз северну страну трпезаријских и кухињских простора, пружајући им поглед на природу и пуштајући обилно природно светло. Треће двориште сједи испред куће и излази из формалног животног простора.

На спрату се главна спаваћа соба повезује са припадајућом купаоницом без врата која би делила две собе. Зидови купатила остали су без плочица да се избегне промена материјала и имају двоструке базене за испразност.