Anonim
Image „Нова централна библиотека Цалгарија је пример најбољих пракси у савременом стварању споменика“

Зашто све јавне библиотеке не могу бити тако топле и добродошле као Снøхетта и Диалог-ова Нова централна библиотека за Цалгари, пита Аарон Бетски у овој колони Мишљења.

Улазите под закривљени надстрешник од дрва, гурнете се у простор у облику пастиле где хрпе и столови окружени читајући људе свих старосних доба и зраче далеко од вас, и нађете се увучени у средиште вртлога, поглед у небо који вас води уз велику степеницу, прошли ниво за нивоом вишег лежања и учења, завиривања у екране и дријема, прегледавања и концентрације. Ово је Нова централна библиотека (НЦЛ) у центру Калгарија.

Изузетно је како библиотеке широм света постају главни фокус грађанске активности. Иако су увек била места која су деловала као приступне тачке знању, последњих година претворили су се у социјалне центре, друштвене дворане, позоришта, музеје, па чак и врсту затвореног парка (ова последња функција углавном користи бескућницима и социјално угроженима). ), све роло у једно.

Image

Они су такође постали најактивнија и најактивнија структура у многим заједницама, она јавна зграда која дефинише и служи квартове или читаве градове без да вас наплаћују за шољу кафе или чекају док се не разболите.

Библиотеке, другим речима, оно је што остаје од појма грађанског споменика: структура која отелотворе и фиксира тежње заједнице да не буде само скуп људи, већ и друштвено напајано место које верује у бољитак себе његове друштвене, културне и физичке структуре.

Једна од најлепших верзија ових нових центара за заједнице коју сам видео последњих година

НЦЛ-ов дизајн користи елементе који су постали стандардни грађевински блокови за такве "објекте за приступ информацијама" (термин "библиотека" је заиста такав прошли век) широм света.

У комбинацији са чудима свог одређеног места створио сам једну од најлепших верзија ових нових центара за заједнице које сам видео последњих година. Оно што дизајн чини још изванреднијим је то што он није нарочито иновативан или другачији од дизајна других таквих структура.

Image

НЦЛ је пример онога што бисте могли назвати „најбоља пракса“ у савременом стварању споменика: саставите добро тестиране елементе, будите осетљиви на локацију и све то заједно обликујте користећи најновију технологију да бисте створили свемир културе која намећући, страхујући, све истовремено.

Стандардни елементи које дизајнери, норвешко / америчка фирма Снøхетта и локални студио Диалог користе, укључују оштру и карактеристичну екстеријерност; лепршав и осветљен атриј који је такође степеница са које се виде сви главни нивои; широк и примамљив скуп степеница и рампи испод надстрешнице која вас позива у зграду; отворене гомиле најмање књига које се најчешће користе; угодна подручја за читање разбацана по простору на такав начин да се можете концентрисати на своје читање (било дигитално или физичко, јер је читава библиотека такође тачка приступа онима без конекције) или за виђење и виђење; свечана читаоница на највишем нивоу; и степенасто подручје за децу испуњено сценским сетима за неформална читања и интеракцију родитеља и малишана.

Начин на који зграда долази до оштрих ивица на оба краја то чини још драматичнијим

Посебна ситуација коју сајт нуди резултат је железничких пруга које се крећу по средини централне пословне четврти Цалгари. Они излазе из тунела који их води из предграђа на југу града тачно на овом месту, а кривуља коју праве док се претварају у средиште одређује већину источне ивице веб локације - или бар на начин Снøхетта то су дефинисали.

Одлучили су да поставе библиотеку преко стаза, остављајући већину преосталог дела отвореног за будући развој који ће помоћи у финансирању активности институције истовремено спајајући углавном грађанско језгро на запад са новоразвијеним стамбеним суседством на истоку.

Да би све те силе разрешили у кохерентан објекат, они су се затим зрцалили и преокренули кривуљу зграде према западној фасади. Начин на који зграда долази до оштрих ивица на оба краја, а један од њих постављен је на бетонским луковима над железничким пругама, чини је још драматичнијом.

Те фасаде, иако елегантне и привлачне у свом чишћењу, такође су најслабији део дизајна, јер је Снøхетта одлучила да одговори на ограничење броја отвора (за потребе заштите животне средине у овој јако хладној клими), прекривајући их неправилним полигоналним узорком. у којима се металне плоче претварају у стаклене плоче према северној ивици конструкције.

Унутра је заиста битно

Иако то омогућава дизајнерима да направе кожу која је мање или више непрекидна, а истовремено скрива дијагоналну структуру премошћивање стаза, резултат је објект чији изглед нема никакве везе са непосредним контекстом. Свако помињање сњежних пахуљица, оближњих кривина ријеке Бов или далеких планина нестаје када видите оштре геометрије бескрајно понављаних углова.

На сву срећу, они динамични дијагонали нестају на нивоу очију, где се Снøхетта усисао у стомак зграде и створио улазе прекривене летвицама од дрва. Из далека, грађевина такође постаје бенигна, а њени се обрасци топе у градилишту различитих зграда од опеке, камена, бетона и стакла.

Image

Унутра је заиста битно. Онолико живота у Калгарију у северној прерији мора да се одвија већину године, то би требало бити. Испуњене светлошћу и доминирају облине, прибор и детаљи библиотеке нестају у намештају и уредским просторима у режиму који је негде између скандинавске модерне и институционалне верзије Икее.

Распоред елемената, од шалтера за пријаву до низа гомила, је мање-више стандардни, са неопходним прилагођавањем геометрије структуре. Ово је само библиотека, ни мање ни више.

Волио бих да је ова библиотека била прототип за дизајн таквих структура широм Америке