Anonim
Image Прецењени Јамеел Артс Центер из Серие Архитеката је "веома ун-Дубаи"

Серие Арцхитецтс открила је дизајнирани дизајн за Јамеел Артс Центер у Дубаију, који се не ослања на бујност да би дао изјаву.

Састојан од две групе белих алуминијумских кутија и смештених на малом човечаном острву на врху риве Јаддаф на потоку Дубаи, Центар Јамеел Артс осмишљен је тако да је намерно подцењен и „није баш Дубаи“.

Фотографију написао Симон Вхиттле

Зграда је средиште ширег развоја мешовите намене у власништву глобалне инвестиционе компаније Дубаи Холдинг и први је пројекат саградио Серие Арцхитецтс на Блиском Истоку. Простире се на 10 000 квадратних метара и једна је од првих независних непрофитних институција савремене уметности у граду.

"Сви кажу да је овај уметнички центар веома 'ун-Дубаи'", рекао је Лее. "Точно тако је, као што у одређеном смислу нисмо желели да буде веома" Дубаи ". То је веома потцењена зграда јер смо желели да она буде готово као позадина уметности."

"Не ослања се на бујност у давању изјаве", наставља он. "Уместо тога, велика је посвећеност улагању у локалну културу и заједницу. Коришћење културе као трансформативне снаге у граду попут Дубаија."

Окружен водом, распоред центра заснован је на локалним Сха'абијевим кућама које су изграђене у Заливу 1970-их и 1980-их.

Изграђене углавном од бетона, куће Сха'аби биле су једноспратне куће састављене од низа соба које гледају на дворишта заједничких квадрата, дизајнирана да ојачају дух заједнице.

Фотографију написао Симон Вхиттле

Слично томе, два гомила обложена алуминијумским кутијама која чине уметнички центар изграђена су око низа од седам дворишних вртова које је засадила локална пустињска вегетација пејзажни архитекта Аноук Вогел. Ови простори замишљени су да подстакну посетиоце да паузирају за разговор и размишљање током своје посете.

Два кластера имају различите функционалне идентитете; једну чине десет галерија, док друга садржи библиотеку, конференцијску салу и трпезаријски павиљон у приземљу, канцеларије на првом спрату и атељее уметника на другом.

Једна цестовна бетонска колонада обавија се по целом месту пружајући хладовину и места за седење без ометања погледа. Архитекта га описује као отворени оквир који зграду чини инклузивнијом подстичући активности око локације.

"Уметничке галерије обично су смештене у затвореним кутијама које су веома затворене за своје окружење, али овде је приземље намерно порозно", изјавио је оснивач Серие Архитеката Цхрис Лее за Дезеен.

На јужној страни зграде, парк скулптура који је засновао у Дубаију ибда дизајн сједи између центра и риве. У уводној недељи парк је домаћин велике светлеће инсталације Студио Роосегаарде под називом Ватерлицхт.

Фотографију написао Симон Вхиттле

Архитекти из серије побринули су се да пресијеку сваку од десет галерија са двориштем пустињске баште и погледом на околни пејзаж.

"Док се крећете кроз зграду увек сте у контакту са спољним простором", објаснио је Лее. "Свака галерија увек је скупљена око дворишта, тако да ћете увек осећати уметност поред природе и поред пејзажа. Дизајнирана је на тај начин да ублажи оно што називамо" изложбени умор ".

Дворишта баште - коју је створио Аноук Вогел, који је такође дизајнирао бахреински павиљон за Милан Екпо 2015 - уметнички центар третирају као уметничка дела сама по себи. Пустињске биљке распоређене су око завојитих стаза обложених блиједо ружичастим шљунком.

"Третирао сам ове просторе готово као платна. Избор биљака је у сваком врту инспирисан највећим пустињама на свету. Тада се све ове биљке састају у дворишту главног улаза, " Вогел је изјавио за Дезеен.

"Неке биљке су спашене и пресађене са градилишта широм света, где би биле уништене. Неке су старе и до 300 година."

Image

Директор Јамеел Артс Центре, Антониа Царвер, пружила је Лееу и његовом тиму мишљење о повратним информацијама током целог процеса саветовања о свему, од избора материјала до изгледа.

"Питали смо се како ће јавност користити те галерије и како бисмо им олакшали живот, а такође смо сагледали потребе наших уметника", рекао је Царвер за Дезеен.

"Желели смо заиста флексибилан простор који је заснован на Кунстхалле-овом моделу уметничког центра, а не музеја", наставила је она.

"Имамо изложбени модел који значи да се нешто ново посетиоци могу видети сваке две недеље, али истовремено имамо простор који комбинује архитектуру и баште који вам омогућавају да паузирате, ресетујете ум и размислите."

Image

Галерије на сваком од три спрата зграде имају кружни распоред тако да се посетиоци могу кретати по простору пре успона централним степеништем на следећи спрат.

Привремене, брзо покретне изложбе смештене су у галеријама у приземљу, док су шестомесечне изложбе и велике скулптуре изложене на првом спрату. На другом спрату су веће инсталације и видео радови.

„Флексибилност је кључна за дизајн“, рекао је Лее, који Дулвицх галерију слика наводи као извор инспирације. "Свака галерија има различит омјер и различиту висину. Како се померате по подовима, висина плафона почиње да расте и галерије постају све веће и веће."

Image

Положај Јамеел Артс Центра на риви значи да је видљив са сваке стране без надморске висине.

"Ово представља веома тежак проблем јер не можете ништа да сакријете", објаснио је Лее. "Обично можете сакрити сав МЕП [механички, електрични и водоводни] у задњем делу зграде, али у овом случају смо то морали да поставимо на јужну страну, што је најмање драгоцено надморско поље."

Када се посетиоци приближе згради са пута са јужне стране, зграда је скочена тако да виде парк скулптура који први привлачи поглед према улазу.