Anonim
Image Позориште Пуззле Балл биће покривено геометријским бетонским плочама које се међусобно закључавају

Стевен Цхилтон Арцхитецтс дизајнирао је куполасто позориште у Гуангзхоу-у, Кина, које ће личити на замршено резбарену куглу слагалице од слоноваче.

Улази театра од 2.000 места биће окружени слојевима офсетних кружних отвора, постајући све мањи и мањи док се спољашњост не сусреће са унутрашњошћу.

Image

Зграда је направљена тако да подсећа на кинеску слагалицу - ови замршено украшени украси направљени су од концентричних сфера исклесаних из комада слоноваче. Решавање једног захтева ротацију сваке сфере док се рупе не поравнају.

"Поштовани због своје лепоте, мистериозности и својственог мајсторства, они су отеловљење квалитета и карактеристика које архитектура тежи да изазове", објаснио је архитекта.

Image

Комади цевастог челика ће формирати двослојну куполу. Сферни облик биће покривен плочама од армираног бетона од стаклених влакана, који ће пружити кишну површину за доњи слој алуминијумских панела и застакљивање.

Асиметрични облици преклапања плоча формираће геометријске дизајне који ће бити урезани у складу са локалним дрвеним прозорима.

Image

Лондонски Стевен Цхилтон Арцхитецтс користио је генеративни софтверски дизајн за креирање испреплетених облика за облагање плоча.

"Желели смо да покријемо сферни облик ограниченим сетом величина и облика панела како бисмо повећали брзину и квалитет израде, истовремено смањујући време потребно за израду", објаснио је архитекта.

"Такође смо желели да развијемо приступ који ће нам омогућити да ухватимо сложеност и диференцијалну порозност која је карактеристична за праве слагалице, али на начин који је одговарао специфичним програмским захтевима позоришта."

Image

Трокутаста мрежа је пресликана на геодетски полиедар, за који су инжењери израчунали да је најприкладнији за двослојну челичну носећу конструкцију.

Разни панели у облику ромба и трапеза створени су помоћу рачунарских програма да би се створио замршен дизајн површине.

Image

Шире празнине у средини плоча омогућиће дневној светлости да се филтрира у предворју око улаза. Према врху куполе, фасада ће бити затворенија, како би се спречило појачање сунца и охрабрило позориште.

Када буде комплетно, позориште Пуззле Балл биће домаћин сталне представе засноване на локалној култури.