Anonim
Image

Тикари Воркс истискује џепну кућу на месту бивше гараже у Лондону

Тикари Воркс је саградио пола подземне куће иза дрвеног сита, на месту које је претходно садржавало гаражу у јужном Лондону.

Смештен у Источном Дулвицху, двособну кућу дизајнирали су архитекти Ницола и Ти Тикари као свој властити дом. То је уједно и први завршени пројекат њиховог студија Тикари Воркс.

Image

Парцела од 80 четворних метара раније је била место гараже за домаће аутомобиле и имала је грађевинску површину од само 35 квадратних метара, тако да је Поцкет Хоусе морао бити пројектован тако да искористи сав расположиви простор.

„Један од главних изазова пројекта био је преговарање о физичким и планерским ограничењима локације, истовремено стварање домаћег простора који се осећа великодушно и душевно; простора који нуди повлачење из спољног света и истовремено инспирише своје становнике, "рекао је Ницола Тикари.

Преко половине куће налази се под земљом, а целокупно је место ископано да би се створио простор за две подземне спаваће собе, купатило и велики осветљеник у углу плана, који дневно светлост уноси у подрум.

Над земљом се кућа одмаче од улице и поставља се иза свјетлосног простора како би се поравнала са осталим кућама на улици.

Image

Фасада куће прекривена је заслоном од летве дизајниран тако да унутрашњим просторијама даје приватност, а истовремено распршује сунчеву свјетлост.

"Конфликтни параметри дневне светлости и приватности постали су прилика за екран с позоришним дрветом", наставио је Тикари.

"Овај екран помаже у ублажавању ових различитих захтева и задржавању западног сунца на одласку. Позајмио је свој језик од дрвених гаража и баштенских шутара што помаже да се контекстуализује зграда и усклади фасада у скулптуралну 'целину'."

Стамбени простори куће налазе се на двије надземне етаже, с кухињом и другим тоалетом у приземљу те дневним боравком на кату изнад.

Заједно са великим прозором од пода до висине, кухиња је осветљена кровном расветом изнад пулта.

Кроз цијелу кућу изложене данске Петерсен Тегл цигле и бетон од пушених комбинованих комбинованих са учвршћеним елементима направљеним од лагане јеглаве јеле и смреке.

"Једноставна палета материјала пружа богату позадину за игру светлости, истовремено помажући да се смањи визуелна неред у соби и створи осећај простора", рекао је Тикари.

Image

Да би се кућа чинила већом, врата се улажу у зидове како би се створио осећај отворености, док су простори за одлагање, столови и полице уграђени у зидове куће.

"Да бисте побољшали осећај за простор, перспективе се пажљиво курирају док се крећете кроз кућу, усмеравајући погледе у друге просторије или споља на засађене површине", наставио је Тикари.

"Превелика врата и преклопиви зидови додатно се поклапају са вашим очекивањима и осећајем простора, нудећи још великодушно искуство."