Anonim
Image

Икер Гил и Луфтверк уграђују Барселонски павиљон са ласерском мрежом

Луфтверк и дизајнер Икер Гил пројектовали су мрежу црвених ласера ​​на семени Барселона Павиљон Миеса ван дер Рохеа како би створили инсталацију Геометри оф Лигхт.

Дуо медијског уметника Луфтверк сарађивао је са Икер Гил-ом из Мас Студија како би створио светлосни шоу, који се одиграо током Барселонског фестивала Ллум БЦН и Санта Еулалиа.

Названа Геометри оф Лигхт, инсталација је била намењена анимирању и истицању култног дизајна зграде, довршеног Ван дер Рохе 1929. године.

Image

"Геометрија светлости је потопна интервенција на Барселонском павиљону замишљеном као савремени објектив за ово важно ремек дело", објаснио је луфтверк са седиштем у Чикагу.

"Истиче и проширује архитектонске и материјалне карактеристике грађевине."

Image

Сматран основним делом модерног покрета, Барселонски павиљон је познат по свом минималном тлоцрту који је заснован на формуларном мрежном систему.

Има егзотичне мермерне зидове и подове који се пружају из његове унутрашњости и творе непрекидан простор, замагливши границу споља.

Инсталација Геометрија светлости развијена је као продужетак ове структуре сличне мрежи, како би се побољшала илузија о њеним физичким границама.

"Пројектована мрежа светла анимира под који се протеже изван челичних зидова уоквирених стаклом, наглашавајући проточни простор који прожима унутрашњост и спољашњост", додао је Луфтверк.

Пројекције су кореографиране тако да се мењају, скенирајући на време различите делове павиљона у етерични звучни запис звучног дизајнера Ориола Таррагоа.

Као и тражењем његових унутрашњих зидова, продужили су се у два суседна базена и преко иконичне скулптуре Алба Георга Колбеа.

Након свог дебија у Барселони, Геометри оф Лигхт биће инсталиран у једнокатној кући фарме Миес ван дер Рохе, Фарнсвортх Хоусе у близини Чикага, у оквиру трећег биеннала архитектуре Цхицаго.

Геометрија светлости није прва инсталација која је променила изглед Барселонског павиљона. У 2017. години, архитекти Анна и Еугени Бацх учинили су је минималнијом него икад прекривајући све зидове белим плочама.