Anonim
Image

Бијеле бетонске капке испред зграде бразилског универзитета

Покривена улица сече кроз ову нову зграду универзитетског кампуса у северном Бразилу коју су дизајнирали Реде Аркуитетос, Црокуис Пројетос и Неудсон Брага, пружајући осјенчан и ведар простор за студенте за дружење између наставе.

Зграда проширује кампус Универсидаде Федерал до Цеара (УФЦ) у бразилском граду Цратеус, са учионицама, лабораторијама, канцеларијама и флексибилним простором. То је друга структура изграђена на новом кампусу и део је веће развојне шеме за УФЦ.

Три архитектонска студија су сарађивала на дизајну. Тим је сачињавао архитекта Неудсон Брага, са фирмама Реде Аркуитецтос и Цустодио Сантос Аркуитетура, раније познатим као Црокуис Пројецтос.

Многи аспекти дизајна били су вођени сухом климом у региону. Тим је користио неколико стратегија да помогну у одржавању зграде хладном, укључујући употребу белог бетона за спољашњост, великих окретних потплата на фасади и прегледавање одређених подручја бетонским бетонским блоковима за побољшање протока ваздуха.

Image

Централна кичма која сеже кроз зграду помаже студентима, наставницима и особљу да се крећу без потребе да изађу напољу. Простор без стуба постигнут је лаганим челичним решеткама распоном између сваке половине зграде.

"Конструкција крила је од армираног бетона и челика у облогу централне празнине и модула суживота, а да стубови не прекидају унутрашњу трасу", рекао је тим у опису пројекта.

Концептуално су архитекти повезали два "образовна свеска" са окупљалиштима између њих. Два блока формирају облик псеће ноге који се састоји од блокова учионице организоване дуж два низа паралелних ходника који се пресијецају под неправилним углом.

Мјесто сусрета ових свезака је простор двоструке висине, овде се налазе студентски садржаји попут кафетерије и штампарије, поред наткривеног простора за окупљање. Према дизајнерском тиму, ово подручје се „окреће према спољашњој страни зграде, са програмом без дефинисане употребе“.

Отворене степенице воде до горњег нивоа, где циркулациони меззанини и мостови омогућавају приступ у више учионица и канцеларија.

Учионице и други програмски простори који се покрећу постављени су са ивице зграде како би се избегло бљештавило и прегревање у ентеријеру. Бетонске нијансе двоструке висине постављене под различитим угловима формирају фасаду и крију механичку опрему зграде.

У подручјима која имају прозоре директно на отворени простор, архитекти су ограничавали величину отвора, стварајући мале пробушене отворе, уместо да користе велике стаклене просторе.

Бели бетон, основни материјал зграде, је изложен у већини простора. У целој згради се пружа једноставно и функционално намештај, заједно са садницама и малим баштама које дају вегетацију и у затвореном простору.

Image