Anonim
Image

Арцхисмитх ствара тајни врт у оквиру Стаклене тврђаве

Бангкок архитектонски студио Арцхисмитх саградио је врт затворен са 20.000 стаклених цигли као део продајне канцеларије за стамбени развој у Бангкоку, на Тајланду.

Названа Стакла тврђава, продајна галерија уврштен је у листу Дезеен Авардс 2019 у категорији пословне зграде.

Арцхисмитх је осмислио простор који ће у великој мјери бити искључен са своје веб локације, јер је продајна галерија ривалских програмера смјештена у близини.

Главна зграда је постављена натраг од улице, избочен је блок саграђен од стаклене цигле који делује као улазни павиљон и затвара башту.

"Зидови високи осам метара пререзали су загађење попут саобраћајне буке и неуредног призора конструкције МРТ линије испред, тако да се унутар зграде може створити спокојна атмосфера", рекао је Јиравит Иамклееб, суоснивач Арцхисмитх-а.

"Да би се смањио клаустрофобични осећај простора, стаклени блок је изабран као главни материјал јер служи сврси и природна светлост се још увек може пробити", рекао је за Дезеен.

Унутар зидова од стаклене опеке - који су подржани на челичном оквиру - налази се тајни врт са дрвећем засађеним са обе стране централне стазе. Инсталиран је систем за уклањање воде који помаже у контроли температуре у врту у врелим данима.

Према речима архитекте, овај простор требало би да представља велику башту која ће бити изграђена као део развоја стана.

„У главном се налази велики врт, тако да је врт у продајној галерији створен да демонстрира осећај„ живљења са природом “, рекао је Иамклееб.

Зидови од стаклене цигле настављају се унутар главне зграде у којој се налази простор за сједење.

Поред овог простора испуњеног светлошћу налази се и соба која садржи моделе развоја, који воде у два изложбена стана и канцеларије за продајна лица.

Image

За прављење тврђаве Стакло коришћено је 20.000 стаклених опека. Свака од коришћених правокутних опека има ивице које се протежу да делимично прикрију фугирање. Овај детаљ је смањио видљиво фугирање са стандардних 10 милиметара на два милиметра.

„Овај детаљ је важан за естетику пројекта јер помаже у стварању непрекидног изгледа стаклене фасаде“, додао је Иамклееб.

Иако је канцеларија продаје изграђена на изнајмљеном земљишту, постоји договор да ће се структура стаклене цигле задржати након враћања земљишта.

"Нисмо сигурни у будући програм зграде са власником, али она би се могла користити као кафић са лепом баштом или Аирбнб јер су већ на располагању две собе са припадајућим купатилом. Будућа МРТ станица је у близини ово има велике могућности ", објаснио је Иамклееб.

Image