Anonim
Image

СЕРА проширује Портланд Плаихоусе са зградом умотаном у стакло и угљено дрво

Амерички студио СЕРА Арцхитецтс ремонтовао је 115 година стару црквену зграду и створио савремени додатак за изградњу непрофитне позоришне компаније у Орегону.

Од 2008. године, Портланд Плаихоусе дјелује из некоћ празне цркве у градском кварту Кинг. У раним данима, група се дружила са каучем за седење и другим решењима за промену смена.

Image

Градско веће је 2011. године одлучило да се црква не може користити као позориште, што је заправо зауставило представе. Уследили су преговори и град је на крају дао посебну дозволу за употребу зграде.

Група извођачких уметности није само наставила са радом, већ је кренула и на пројекат побољшања објекта величине од 6000 квадратних метара (604 квадрата).

Image

"Са сигурним домом у руци, Плаихоусе је преузео план да трансформише застарелу зграду у потпуно наменско позориште", рекао је локални студио СЕРА Арцхитецтс, који је радио на пројекту уз значајно смањену накнаду.

Радећи на пробоно основи, архитекти су сарађивали са непрофитном организацијом да би одредили програмске потребе, естетске склоности и стратегије раста.

Image

Смислили су шему која захтева ремонт црквене зграде и изградњу малог проширења за пробе, састанке у заједници и израду комплета. Тим је такође дизајнирао спољну компоненту за будућу фазу.

Додатак величине 1500 квадратних метара (139 квадратних метара) даје позоришној компанији савремено лице. Застакљени зид дефинира предњу висину, пружајући поглед у прозрачну вишенамјенску собу и спајајући зграду са сусједством.

Клизна стаклена врата омогућавају да се унутрашњост прелије у вањско двориште - тренутак који помаже „симболички ојачати везе са заједницом“.

Остале фасаде су умотане у аришино дрво које је угљено користећи схоу суги бан, древну јапанску технику. Спој од тамног дрвета је у контрасту са свјетлошћу тона цркве.

"Зграда ствара иин-ианг дијалог између црвене обојене црте, док светли обим унутрашњости служи као добродошло окружење за пробе и састанке у заједници", кажу у студију.

Унутар нове структуре, минималистички дизајн је помогао нижим трошковима уз истовремено задовољавање функционалних потреба и обезбеђивање удобности. Елементи дизајна ниске технологије и пасивне конструкције, попут кровних прозора, помажу у смањењу потрошње енергије и корисних рачуна.

Image

Поред додатка је црква, која датира из 1904. године. Вањски зидови су пребарвани, а кров је замењен.

Велике промене догодиле су се у затвореним просторима, где су се отворили простори слични бојама како би се створио бољи проток кроз историјску зграду. Инсталирани су и нови систем гријања, хлађења и електричног напајања.

Image

Јавни лоби је добио нову благајну, простор за концесију и купаонице неутралне по полу. Позориште, у коме може сместити до 90 људи, дизајнирано је тако да буде веома флексибилно.

"Простор за примарне перформансе дизајниран је као црни оквир за боксење који омогућава уметницима да конфигуришу бину и седеће гарнитуре по жељи", каже тим. "Задња половина зграде садржи гарсоњеру за монтажу."

Image