Anonim

Микхаил Рицхес ствара енергетски ефикасне терасасте улице као социјално становање у Норвицху

Голдсмитх Стреет је Пассивхаус и социјална стамбена шема високе густине коју је Мицхаел Рицхес из Норвицха у Енглеској ушао у ужи избор за овогодишњу Стирлингову награду.

Смештен у близини центра града, стамбени пројекат садржи 105 терасастих станова дизајнираних да буду приступачна алтернатива високој густини стамбеним блоковима.

Сваки дом окренут према југу како би максимизирао соларни добитак и дизајниран је од стране Мицхаела Рицхесха, уз практичне детаље који гарантују да је то мала енергија.

Image

„Наш приоритет је био да направимо пасивну соларну шему како би умањили рачуне за гориво за становнике“, објаснили су оснивачи студија Анналие Рицхес и Давид Микхаил. „Такође смо желели да вратимо улице у подручје Норвича које их је изгубило, “ рекли су Дезеену.

"Схема је окренута према прозорима и насељеним собама на југу како би се искористили зимски соларни добици, а љети је засјењен."

Image

Михаил Ричес је победио на конкурсу за дизајн улице Голдсмитх 2008. године, са предлогом да замишља улице, а не стамбене блокове које су предложили многи други учесници.

Шема садржи седам терасастих блокова распоређених у четири линије, који садрже укупно 45 кућа и 60 станова, на површини мањој од једног хектара.

Image

Иако је број настамби унутар развоја диктирао кратак, студијска жеља да створи "пасивну соларну шему" довела га је до дизајнирања тераса. Зграде су морале бити ниско подигнуте како би се спречило засењивање.

Да би то постигао док је испуњавао потребну густину становања, Михаил Ричес је узео решење из стамбеног подручја високе густине названог Златни троугао - комшије викторијанских терасних кућа на пет минута од места.

Image

"Погледали смо оближње популарно заштитно подручје у Норвицху, које има терасасте улице удаљене 14 метара, што је знатно мање него што смјернице за прегледе дозвољавају", објаснио је Микхаил Рицхес.

"Емулирањем овог уличног обрасца успели смо да добијемо знатно више породичних кућа у шеми, која је одговарала потребама локалног становања. Унутар границе локације успели смо да уклопимо четири линеарне терасе исток-запад са комбинацијом стратегија."

Попут Златног троугла, терасе су постављене на удаљености од 14 метара и садрже „необично широке и плитке“ врсте кућа димензија осам до шест. Све просторије за становање окренуте су ка југу да би задржале приватност.

Отворена уличица пролази кроз средиште шеме, коју је Михаил Рицхес развио као заједничку заједничку башту и сигурно игралиште за децу. Такође постоје још два уређена игралишта на терену.

Image

Михаил Рицхес је из практичних разлога развио много других детаља у Голдсмитх Стреет, из практичних разлога како би се осигурало да шема испуњава Пассивхаус стандард - међународни стандард енергетских перформанси који има за циљ да драматично смањи потребе за грејањем и хлађењем простора.

Сваки зид је дебљине преко 600 милиметара, а кровови су постављени на 15 степени како би се максимизирао соларни добитак, осигуравајући да свака тераса неће блокирати сунчеву светлост кроз прозоре низа иза.

Image

Кроз схему је Мицхаел Рицхес такође уградио беле прозоре који откривају изолацијске оквире прозора, а служе и за репродукцију открића - дизајн који помаже побољшати светлост у ентеријере и поглед ван.

Прозори се одликују и алуминијумским мрежастим потплатима који пружају сунчање.

Image

Остали завршни додири шеме укључују палету материјала од млечне крем-боје глинене опеке и црних сјајних плочица на крововима који одјекују грађевинским материјалом који се налазе широм Норвицха, и закривљене зидове на сваком цоску како би се прикриле унутрашње степенице, а истовремено њежно водећи посетиоце на улице .