Anonim
Image

Лаиан омата Лигхт Хоусе у екран са осветљеним металним дисковима

Динамичан екран са осветљеним, ротирајућим дисковима од поликарбоната штити горњи ниво ове куће у Мелбоурнеу, а комплетирао их је Лаиан за директор локалне праксе дизајнирања расвете Фламинг Беацон.

Лаиан је проширио и обновио викендицу заштићену баштином, како би створио Светлосну кућу. Студио из Мелбоурна-а додао је нове просторе са задње стране и изнад првобитне структуре и увео централно двориште које ће уносити светлост и вентилацију дубоко у дом, чувајући оригиналне собе на предњем делу куће.

Image

Како је клијент био директор студија осветљења, светлост је у дизајну пројекта разматрана изузетно пажљиво.

"Расвета за овај пројекат сматрана је више од већине, а клијент је пажљиво радио на избору и дизајнирању система осветљења и окова, " објаснили су архитектонски студио.

Image

Кључни део ове стратегије била је инсталација екрана који окружује спаваћу собу горњег нивоа, израђена од укупно 907 поликарбонатних дискова причвршћених на 67 ротирајућих челичних цеви.

"Екран је пружио и могућност не само да модулира светлост током целе године, већ и да постане главни осветљени простор ноћу за унутрашње просторе", објаснили су архитекти.

Постављен назад са предње стране куће како би умањио визуелни утицај на то подручје, овај нови горњи ниво сличан фењеру пружа светлу контрапункт интимнијим просторима нижег нивоа.

Током дана, ротирајући екран баца узорке сјене по унутрашњости, а ноћу се уклапају поједини ЛЕД-ови ниског нивоа смјештени у сваком диску како би освијетлили унутрашњост.

У приземљу велики простор за живот, трпезарију и кухињу окружује двориште, са више приватних стамбених и студијских простора у задњем делу куће који гледају на малу вртлу.

"Различити животни простори били су оријентисани око централног дворишта како би у потпуности искористили своје природне светлосне и вентилационе предности", рекао је студио.

"Клизна врата у остакљеној висини играју важну улогу у олакшавању контроле станара зграде над вентилацијом попречног протока."

Image

Две спаваће собе се налазе у предњем делу куће у оригиналној структури радничке колибе, отварају се на веранди и башти.

У приземљу се ослања на изворну грађевинску материјалност, танким бијелим глазираним циглама и америчким храстовим ламелијом облоге.