Anonim

Цуллинан Студио дизајнира "испуцалу" кућу са празнинама за пуштање светлости

Лондонски архитектонски студио Цуллинан Студио саградио је кућу у граду Амерсхам у Енглеској, која је подељена на делове како би светлост могла да поплави њене ентеријере кроз застакљене празнине.

Названа "Пусх-Пулл" кућом, има отворену и лагану унутрашњост, док спољашност остаје у складу са заштићеном стамбеном архитектуром уметности и заната из 1930-их година.

Image

Овај визуелни континуитет комбинован је са модерним методама градње. Пусх-Пулл кућа је направљена од конструкције од ламелираног дрвета (ЦЛТ) која је дизајнирана у сарадњи са стручњацима за дрвна подузећа Еурбан.

Узимајући ове робусне структуре за уметност и занат као полазну тачку, Цуллинан Студио је узео традиционални облик куће и развукао га у три дела.

Image

Симетрични главни облик куће подељен је на два дела, а сада се чита као два једнократна облика прорезана кроз улазни ходник и стубиште.

Упоредо са ова два облика, кровни кров се наставља спуштати према доле стварајући велики дневни боравак, кухињу и трпезарију отвореног плана са остакљеним углом који гледа на врт.

Image

"Клијенте је заиста занимао осећај лакоће унутра, тако да је овај водио приступ, " рекао је водитељ праксе Родди Лангмуир за Дезеен.

"Једноставно масирање се гура и повлачи у директном одговору на поставку, уносећи сунчеву и дневну светлост."

Image

Главна запремина је подељена на четири око централног улазног простора, са просторијама које заузимају сваки угао. У нивоу приземља, то укључује удобан стан, радну собу и помоћну собу. На нивоу изнад спаваће собе седи у сваком углу.

"Изнутра је више просторне сложености, веће флуидности, што значи отпуштање светлости кроз одсек са прозора високог нивоа", рекао је Лангмуир.

Image

Отвореност „руптура“ између сваког блока у комбинацији са стакленим оградама промовише визуелне везе на нивоима куће.

Изнутра је ЦЛТ структура куће остављена изложена, а заједно са белим зидовима пружа светао контраст тамној цигли и поплочавању спољашњости.